Bespaar tijd en geld: werk met lijstjes

Geplaatst op 12-06-2020

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin je werkdag, met het maken van een mise-en-place-lijst.

Mise-en-place betekent letterlijk ‘arrangeren’ of ‘plaatsen’. Een goede mise-en-place omvat niet alleen het voorbereiden van alle producten, maar vooral ook het plaatsen van alle benodigde ingrediënten op de juiste plek in je zaak. Alles heeft zijn eigen vaste plek in de keuken zodat jij en jouw team blindelings op het juiste moment de juiste ingrediënten kunnen pakken. Je kan nu stressvrij de drukke avond tegemoet gaan.

Wie doet wat en in welke volgorde? Ritme, rust en reinheid zijn niet voor niets onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit principe is in bijna iedere situatie goed bruikbaar. Maak dus lijstjes voor je werkzaamheden. Nadat een taak is gedaan streep je deze weg, begin met de minst leuke taken, dan heb je die in ieder geval gehad!